Zašto su maratonci dobri u vođenju marketinških kampanja?

Verovali ili ne?! Marketing i trčanje imaju neverovatan broj podudarnosti. Čak i previše!
Dugo razmišljam o tome i pokušavam da uhvatim tu nit koja vezuje dve moje velike pasije u životu. Sa jedne strane agencijski posao koji čine stres, rokovi, komunikacija, taskovi, želje, mogućnosti, usponi i padovi. Sa druge strane trčanje i sve ono lepo što nam daje bavljenje sportom, borba sa samim sobom i sopstvenim limitima, potom zdravlje, onaj jedinstveni osećaj zadovoljstva posle treninga.

Dve trke – dva izlaska iz zone komfora. Svaka trka je posebna za sebe, a opet, obe su kreirane na isti način. Pitate se – koji je to način?

Planiranje

Polumaraton ili maraton je nešto iza čega stoji veliki posao i veliki broj treninga. Preskakanje treninga svakako nije najbolja opcija i recept je za katastrofu. Potrebno je puno planiranja, odricanja i discipline da bismo postigli krajnji cilj.
Tako nekako je i u digitalnom marketingu, gde su strateški pristup i planiranje svih koraka od ključnog značaja za uspeh kampanje. Samo uz dobar plan akcije i pridržavanje svih elemenata u njemu možete da gradite uspešne priče klijentima. Sve ostalo možda može da se desi slučajno, ali je poznato da u marketingu ništa nije slučajno.

Tri tačke fokusa

Prilikom trkačkog treninga treba da imate fokus na tri vrste treninga: trening dužine, trening srednjeg tempa i intervale. To je najbolja opcija da se valjano spremite za trku.
Dobar plan u marketingu sadrži kreiranje sadržaja relevantnog ciljnoj grupi (trening dužine), rad sa brend ambasadorima i interesnim grupama (srednji tempo) i “kidanje” sa promocijom i performans marketingom (intervalni trening).

Zagrevanje

Izuzetno bitna navika u trčanju je zagrevanje. Svi elitni trkači će vam reći isto. Time sprečavamo mogućnost povrede, pripremamo svoje telo za napor i podižemo temperaturu svog organizma na operativni nivo.
U kampanjama je bitno održati glavu čistom, fokusirati se. To ćemo postići presekom i pregledom svih činilaca kampanje pre samog lansiranja. Takođe, važno je da budemo sigurni u sebe i u svoj tim jer ćemo tako smanjiti mogućnost pravljenja neizbežnih grešaka.

Oprema

Mislim da se slažemo da trkači i marketari moraju da imaju odgovarajuću opremu. To im je najvažniji alat u radu.
Patika prilagođena tipu trkača ne samo da isključuje povrede, nego i povećava performans. Takođe, vrlo je važno da ne idete na trku u nerazgaženim patikama.
U marketingu treba predvideti rad alata i servisa koje koristimo. Bitno je da precizno odaberemo stvari koje nam rešavaju problem i da imamo iskustva u radu sa alatima koje koristimo. Naša praksa je pokazala da dobar i brz računar može da duplira radni učinak pojedinca. Uštede i kompromisi u ovim slučajevima nisu dozvoljeni. To bi bilo kao da trčimo maraton u pamučnoj majici. Ta majica bi posle tri sata bila natopljena znojem koji bi direktno bio zalepljen za naše telo. Hajde što bi nam tako bilo teže i neprijatnije da trčimo, nego bismo mogli i da ugrozimo zdravlje i “navučemo” prehladu.

Punjenje

Tokom dugoprugaških takmičenja hidratacija i održavanje tela u energetskom balansu je vrlo važan faktor da biste uspešno završili trku. Znam to iz ličnog iskustva, jer sam jednom prilikom platio danak. Dok trčite maraton ili polumaraton pored staze su energetske pločice, gelovi i punktovi sa vodom koji vam pomažu da postignete zacrtani cilj i istrčite trku.
Slično tome, tokom marketinških kampanja u nekom momentu dolazi do zasićenja. Interesovanje i učinak kreću da opadaju. Potrebno nam je osveženje, nešto drugačije, neki novi sadržaj. Takođe, javlja se potreba za mikro-kampanjama da bismo dodatno pokrenuli ciljnu grupu. To je naša nova digitalna energija koja daje dodatni boost. Monitoring kampanja i optimizacija istih uz eventualne intervencije je bitan faktor koji direktno utiče na efekte marketinške kampanje.

Usvajanje novih tehnologija

Do pre koju godinu efekat treninga se svodio na štopericu, pedometar i ručno merenje kilometara. Sada ćete retko gde pronaći trkača koji nema GPS sat sa merenjem pulsa koji beleži bukvalno sve u vezi sa vašim treningom, od distance do srčanog ritma, potrošenih kalorija i visinske razlike. Ukoliko ne nosimo sat, tu je pametni telefon koji isto može da posluži za sve to.
U digitalnoj industriji je potpuno nezamislivo da se ne prate trendovi i nove tehnologije. Industrija se razvija ogromnom brzinom i ukoliko ne odgovorimo na nove tehnologije neće nas u njoj ni biti.

Uzbuđenje pred trku

Ok, pripreme su gotove i puni smo elana da damo sve od sebe i uspešno završimo trku. Osećaj je neopisiv, zbog toga se živi.
U našem agencijskom žargonu to zovemo „loženje”. Postoji i onaj hashtag #agencylife, koji dodatno opisuje taj osećaj. Spremni smo, opet na osnovu priprema i strategije, da damo sve od sebe da napravimo dobar rezultat i ispunimo sve ključne indikatore u prodajnom levku. Plan je timski, uspeh je timski. To je krucijalna stvar u agencijskom životu.

Drži se plana

Trka je krenula. Ne trči pred rudu. Ne dozvoli da te uzbuđenje i emocije ponesu. Drži se plana. Nemoj kretati prebrzo, spržićeš se. Čuvaj energiju. Sve su to saveti novopečenim maratoncima.
Prilikom egzekucije marketinške kampanje priča je ista. Moramo pratiti korake koje smo unapred definisali, meriti rezultate i vršiti korekcije na osnovu njih. Ne smemo da potrošimo sav budžet odmah. Trudimo se da pametno trošimo resurse.
Na trkama imamo pametne satove koji nas usmeravaju da uspešno zavšimo trku, a kod digitalaca imamo analitiku koja nam pomaže da uspešno sprovedemo kampanju.

Pomoć kolega

Da je lako, svako bi trčao. Zato je bitno da usput damo podršku trkačima koji su malo posustali. Treba im pomoći da prevaziđu krizu.
Ono što izdvaja agenciju, od na primer frilensera, jeste tim. Nekad na jednoj kampanji radi i po 10 ljudi. Desi se da nekad imamo problem, manjak novih ideja, da smo se malo „ispucali”. Podrška kolega je u tom slučaju rešenje. Često potpuno „nove glave” u kreativnom procesu mogu da daju nove ideje, rešenja, nove koncepte, novu preko potrebnu energiju našem projektu.

Ambasadori, Influenseri

U poslednje vreme svaka trka ima svoje pejsere. To su iskusni trkači koji trče određenim tempom i vode svoju grupu koja u svom trening planu ima određeni pace (pace je period u minutima za koliko prelazite jedan kilometar). Pejseri drže grupu na okupu, motivišu članove svoje grupe, bukvalno ih vode kroz celu trku do samog kraja. Trude se da svaki trkač ostvari svoj cilj.
Kod marketara imamo brend ambasadore, influensere, eksperte, pa čak i fanove brenda koji svojim delovanjem mogu dodatno da ojačaju brend i usmere svoje pratioce ka njemu. Oni su faktički mentori ili trendseteri svojoj grupi i dobro su došli ukoliko je sama grupa njihovih pratilaca dovoljno relevantna našoj ciljnoj grupi.

Održati glavu

Iskusan maratonac mora imati izgrađene različite načine da se izbori sa samim sobom, sa izazovom konstantnog bola i diskomforta prilikom trke. Kažu da se maraton dobija glavom i da se maratonac istinski i konstantno bori sa sobom.
Isto tako, iskusan komunikator mora da ima vrhunske skilove “hendlanja” klijenta, balansiranja između potreba klijenata i mogućnosti, rešavanja kriznih situacija, prodaje, post-prodaje, zadovoljstva ili nezadovoljstva. Treba da poseduje set veština popularno nazvan „soft skills”. To je definitivno najteži deo posla. U svim ovim situacijama treba ostati sa obe noge na zemlji, ne shvatati sve lično i truditi se da nikad ne dižemo tenzije ili da ulazimo u konflikt. „Hladna glava” je ključan faktor za uspeh.

Nije kraj, nego novi početak

Najveća nagrada posle trke je osećaj ispunjenosti, pozitivan osećaj euforije i zadovoljstva. Kažu da se to može meriti sa efektom uticaja droge na organizam. Treba naći vremena da se ostvareni uspeh i proslavi. Bitno je i da uvidimo gde smo grešili, jer će nam to pomoći da budemo bolji u budućnosti.
Tako i posle kampanja. Pišemo izveštaje, analiziramo efekte i vršimo evaluaciju čitavog procesa. Malo i proslavimo. Beležimo dobre, ali i loše stvari. Sve je to škola za nove kampanje.
Trčanje može da vam pomogne da budete zdraviji, podignete vašu kondiciju i unesete kvalitetnu naviku u svoj život.
Mislim da i digitalni marketing zahteva da budete u formi, da budete u toku sa svim trendovima, novim tehnologijama, da ste fleksibilni, prilagodljivi i da možete da izdržite pritisak. To mora da vas nosi, da vas loži da ujutru ustanete srećni što imate priliku da se bavite poslom koji volite, a opet i da možda obavite jedan trening pre svega toga.
Neko bi rekao da smo ekstremi, da idemo iz krajnosti u krajnost, a za mene je to samo jedan svakodnevni izlazak iz zone komfora i sprečavanje eskalacije novih izgovora.
U suštini, ako nešto pravimo, hajde da napravimo razliku. Ipak, zar poenta marketinga nije biti drugačiji i iskočiti iz stereotipa gomile drugih, istih?

Kontaktirajte nas