Šta je strateško razmišljanje i zašto je važno?

Način razmišljanja koji uključuje razmatranje dugoročnih ciljeva, kao i sve konstruktivne metode za njihovo postizanje nazivamo strateškim razmišljanjem. Ono je izuzetno učinkovita sposobnost da se predvide i preduprede potencijalni problemi i time obezbedi razvoj i rast incijative koja se strateški razmatra. 

Koliko vi strateški razmišljate u svom poslovanju? Da li ste skloniji reaktivnom pristupu koji za cilj ima da “gasi požare” i donosi odluke na osnovu trenutnih okolnosti i ostvarenja kratkoročnih ciljeva? Svakako, oba pristupa imaju svoje benefite i ne treba da se međusobno isključuju. Ono što je činjenica jeste da nešto značajniju prednost, ipak, ima starteško razmišljanje, a evo i zašto.

Strateško razmišljanje odlikuju fokusiranost na dugoročnu viziju i cilj, rešavanje problema kroz razumevanje njegovih uzroka (a samim tim i mogućnost da se problemi predvide, spreče ili umanje), fleksibilnost u odnosu na zacrtani plan i kreativnost u cilju podrivanja konvencionalnog razmišljanja koje za cilj ima trenutno saniranje problema i održavanje statusa quo. 

Upravo ove karakteristike su odlike i jednog kvalitetnog strateškog dokumenta.

Kada našim klijentima preporučujemo izradu strategije? 

Naše iskustvo pokazuje da su najčešća sledeća tri slučaja:

a) kada uvidimo da  je klijentu potrebno obezbeđivanje stabilnosti, ostvarenje ciljeva i dugoročna stabilnost (poslovanja)

b) klijent nije siguran kako, kada, kojim putem i na koje načine je potrebno da komunicira svoje vrednosti ciljnoj grupi

c) klijent ima nov prozivod, vrednost ili uslugu i želi da na najpouzdaniji način (komunikaciono) plasira informaciju o vrednostima na tržište

Kako dolazimo do zaključka kakav tip strategije je potreban našem klijentu?

A, kako dolazimo do zaključka kakav tip strategije je potreban našem klijentu? – činimo to putem razgovora, tokom sastanka, kroz set pitanja prilagođenih potrebama našeg klijenta. Na osnovu podataka iz razgovora zaključujemo koji tip dokumenta je potreban – odnosno, ukoliko klijent počinje da komunicira svoj proizvod “od nule”, potrebna nam je brend strategija, usmerena na osmišljanje i komuniciranje celokupnog brenda; ukoliko klijent ima jasan identitet ali nedovoljno osmišljen način komunikacije – sasvim sigurno predložićemo komunikacionu strategiju, ili, pak, ukoliko klijent već ima prepoznatljiv identitet, razrađene kanale komunikacije, ali želi unapređenje aktivnosti u komunikaciji koje će ga prilibližiti željenom cilju – vrlo verovatno bismo se odlučili za izradu content strategije ili, eventualno, za izradu akcionog plana

Agilan odnos prema strateškom dokumentu i partnerski odnos prema klijentu naš su ključ uspeha

Ono što je izuzetno važno naglasiti jeste da ne postoji neki jedinstven, univerzalan strateški dokument i pristup koji odgovara svima i magično nudi rešenje. Svaki klijent je jedinstven, kao i potrebe zbog kojih nam se obraća. Pored toga, važno je znati da i sama strategija nije “mrtvo slovo na papiru”, i klijentovo bavljenje strategijom ne treba da sa završi sa finalizacijom dokumenta. Naime, potrebno je da se, tokom primene strateškog plana, strategija kontinuirano prilagođava, kako bi sam dokument bio refleksija promena na tržištu i kako bi ispunjavao specifične ciljeve klijenta. 

Zato je ključno, upravo ono što naš tim stratega praktikuje – a to je prilagođen prilaz klijentu, njegovom problemu i analitičko sagledavanje istog.  Iz ovoga proizilaze zaključci, zasnovani na objektivnim činjenicama i potrebama klijenta, koji nam pomažu da odaberemo tip strategije a potom i strateški pristup adekvatan odgovarajućem slučaju. A tokom same realizacije strateškog plana agilan pristup nam dozvoljava da uvek budemo spremni za optimizaciju, da beležimo sve promene eksternih okolnosti i internog miljea poslovanja i, u skladu sa tim promenama, unosimo izmene u strateško delovanje za bolje rezultate. 

Ukoliko imate nedoumice u vezi sa strateškom postavkom svog poslovanja, niste sigurni kakav tip strategije vam je potreban, prvi korak ka rešenju bi bile konsultacije sa našim timom. Sasvim je sigurno da ćemo vas dočekati u prepoznatljivoj homepagerskoj (prim.aut. domaćinskoj) atmosferi, i kroz razgovor utvrditi koji je to set strateških koraka potreban kako biste se adekvatno pozicionirali na tržištu, privukli ključnu grupu, stvorili prepoznatljiv brend i konkurentske prednosti radi ostvarivanja ciljeva vašeg poslovanja.