šta je NFT? 

Sudeći po broju Google pretraga, korisnici sve češće pretražuju termin NFT. Ako spadate u grupu onih koji su sa tim pojmom upoznati ili ste već deo zajednice vlasnika NFTa, onda ovaj tekst nije za vas. U tom slučaju vas pozivamo da ono što znate dalje prenosite svojoj okolini i time date doprinos razvoju NFT tržišta.
Ako ste pak u onoj, za sada brojnijoj grupi koja je za NFT čula, ali nije baš sigurna o čemu je reč, na pravom ste mestu. Kroz ovaj tekst pokušaćemo da na jednostavan način razjasnimo temu koja vam se možda u ovom momentu čini vrlo komplikovanom. 

Za početak… 

Zašto uopšte treba da znate šta je NFT i da li je to trend koji će proći? 

Pre ili kasnije, doći ćete u susret sa nekim NFTom. U kom obliku, zavisi od razvoja tržišta i kreativnosti primene ove tehnologije u budućnosti. A granice su beskonačne. Ono što je definitivno, jeste da će se tržište razvijati i da će se svako od nas pre ili kasnije susresti sa ovim terminom.

Dobro, šta je NFT? 

Non fungible token. 

Kada sam prvi put pretraživala ovaj pojam, to je objašnjenje sa kojim je počinjao skoro pa svaki tekst. No, to što je tamo pisalo da je NFT non fungible ili nezamenljivi token, nije mi mnogo pomagalo, a verovatno ne pomaže ni vama. Da bih skapirala šta je non fungible, morala sam prvo da razumem šta je fungible (fungibilnost). 

Kada za stvari kažemo da su fungibilne, to znači da se one lako mogu međusobno zameniti. Recimo hartije od vrednosti, robe, devize, novčići… Konkretno, jednu novčanicu od 100 dinara možete zameniti za drugu novčanicu od 100 dinara, nije vam važno koju posedujete jer su iste vrednosti. Ali ako je jednu novčanicu potpisao Ronaldo, onda sasvim sigurno nećete želeti da je menjate za drugih 100 dinara, jer je ona postala unikatna i njena vrednost je daleko veća – postala je non fungible ili nezamenljiva (jedinstvena, nema fiksnu cenu, već sami možete odrediti za koliko novca biste je zamenili).

Sada dolazimo do raspetljavanja samog NFT pojma. NFT je non fungible ili nezamenljivi, jedinstveni token. Tehnički, to je datoteka na blokčejnu koja je unikatna i vezana sa jedne strane za kripto novčanik onog u čijem je vlasništvu, a sa druge za neku (za sada najčešče) digitalnu imovinu. Praktično je dokaz posedovanja neke digitalne imovine. 

Ta digitalna imovina može biti fotografija, animacija, muzičko delo, tekst, slika… Na poslednjoj konferenciji na temu Web3 koju su Homepagersi posetili, na jednom od panela bilo je polemike oko toga da li se sve uključujući i fizičke objekte može tokenizovati, pa ćemo i to ispratiti u nekom od narednih tekstova. 

No, za sada je dovoljno shvatiti da NFT potvrđuje autentičnost i vlasništvo nad digitalnom imovinom i da je to iz tehničkog ugla datoteka podataka na blokčejnu, a deo koji je vidljiv je neki oblik digitalne imovine. 

Da biste lakše razumeli, evo primera jednog NFTa:

Ilustracija No1 – Miners of Mars – Andro

Ovaj NFT pripada kolekciji Miners of Mars i svesno ne uzimam kao primer neke od najuspešnijih svetskih kolekcija, već kolekciju domaćih autora kao vrlo realističan primer jednog NFT projekta. 

Dakle vidimo sličicu jednog rudara iz kolekcije Miners of Mars koju je neko kupio i sada je dalje prodaje na tržištu. Ukoliko logično razmišljate da i vi možete da sačuvate i kopirate istu ovu sliku, vrlo ste u pravu. Možete kopirati i Van Gogove Suncokrete. 

Ilustracija No2 – Suncokreti, Van Gog

Ono što će vam u oba slučaja nedostajati su dokazi o autentičnosti i vlasništvu. U slučaju NFT-a to je ona datoteka na blokčejnu koja potvrđuje ko je vlasnik, a kako je blokčejn vrlo transparentan, možete videti i sve prethodne vlasnike i cene po kojima je taj NFT prodavan. 

Konkretno, možete imati sliku nečijeg NFTa, ali to ne znači da ste vlasnik tog NFTa. Baš kao što možete imati kopiju ili fotografiju Suncokreta, ali niste vlasnik originalne slike. Dakle, NFT nije samo sličica. Sličica je ono što u ovom slučaju vidite, a NFT je datoteka na blokčejnu koja potvrđuje da ste vi vlasnik te sličice. NFT je vezan samo za vaš kripto novčanik, vi ga posedujete, vi mu dalje određujete cenu i možete ga dalje prodavati. 

NFT je veoma često deo neke kolekcije. Svaka kolekcija ima svoju temu ili namenu. U slučaju primera koji sam dala, tema su rudari sa Marsa. Miners of Mars je kolekcija od 7.000 unikatnih, rukom crtanih karaktera koji su mintovani kao NFT.
Mintovanje je izraz koji ćete često čuti. Kada je neko minotovao NFT to znači da ga je objavio na blokčejnu i da je od tog momenta njegova kupovina moguća. 

Gde se kupuje NFT? 

Postoji mnogo platformi za NFT trgovinu. Najveće su OpenSea i Magic Eden. O njima ćemo detaljnije govoriti u nekom od narednih tekstova, a evo kako kolekcija Miners of Mars izgleda na platformi Magic Eden:

Ilustracija No3 – Miners of Mars, Magic Eden

Tu su svi rudari iz kolekcije dostupni za kupovinu, a klikom na pojedinačne rudare, videćete sve detalje vezane za taj NFT. 

Ilustracija No4 – Andro the Miner of Mars, Magic Eden

Poput proizvoda u online šopu na kakav smo do sada navikli, naš rudar Andro na platformi Magic Eden ima sliku, cenu, karakteristike…

Prvo što upada u oči jeste da ako želimo da kupimo ovaj NFT, moramo da povežemo novčanik sa platformom (vidite dugme connect wallet). Konkretno to znači da pre kupovine NFT-a morate imati svoj kripto novčanik. To je praktično program, softver ili sistem/uređaj koji vam omogućava da NFT (i kriptovalute, tokene)  čuvate i prebacujete kao u regularnom novčaniku. 

Jedna osoba može imati više novčanika, dok i samih novčanika ima mnogo u ponudi. Najčešće se otvara softverski novčanik poput MetaMask-a, ali postoje i hardware novčanici (Ledger) koji izgledaju kao USB. 

Svaki novčanik ima dva ključa, jedan koji je javan i služi kao adresa za prebacivanje, dok je drugi private key i njega iz bezbednosnih razloga imate samo vi ili neko kome želite da date pristup svojoj kripto imovini. 

Najčešća praksa je da se iz bezbednosnih razloga otvara više novčanika, pa da se softverski koriste za trgovinu, a hardverski za čuvanje. 

No, pre odabira novčanika i njegovog otvaranja, obavezno detaljnije ispitajte ovu temu jer je veoma osetljiva. Za razliku od drugih situacija kada zagubite lozinke i slično, pa se javite nekom servisu za podršku i pomoć, ovde ste sami i preuzimate svu odgovornost. Samim tim može se desiti i da nešto bespovratno izgubite ukoliko ste zaboravili lozinku novčanika, prebacili pogrešnoj osobi i slično. 

Ukratko, proces kupovine i prodaje NFT-a išao bi ovako:

Ilustracija No5. Vodič za kupovinu kripta

OK, zašto da dam novac za NFT? 

Delimično, odgovori se kroz tekst već naziru. NFT može imati sentimentalnu, artističku ili upotrebnu vrednost. Možete biti ljubitelj nekog umetnika i kupiti njegova dela, možete biti kolekcionar NFT-ova, NFT može imati i neku upotrebnu vrednost što je vrlo izvesna budućnost NFT-a, a možete i trgovati njima što je neko vreme bilo prilično aktuelno. Ako ste početnik u svemu, ne treba da brzate sa trgovinom, već se prvo upoznajte sa industrijom i samim tržištem, dobro se naoružajte znanjem, pa tek onda u investiranje. 

Ne zalećite se na tekstove koji šalju poruke da trgovina NFT-ovima garantuje zaradu. Možete zaraditi  i trgovinom akcijama, hartijama od vrednosti, i na brojne druge načine, ali tek kada znate šta radite i imate dovoljno znanja i iskustva. Tako je i ovde. Iako nema sumnje da NFT tržište ima potencijal, svako ulaganje nosi i rizik. 

Prirodno je da vidite mnogo priča i primera da je neko zaradio kroz NFT, jer realno, retko ko će pisati o svojim gubicima i lošim ulaganjima. A na NFT tržištu ih je i te kako bilo. 

Dodatno  – neko može da kupi NFT za 500 dolara i da mu vrednost proceni na 50.000 dolara. To što vidite da neko poseduje vredan NFT ne znači da je zaradio na njemu dok ga ne proda, dok tržište ne potvrdi i kupac ne prepozna tu vrednost i plati tu cenu. 

No da se vratimo na razloge za kupovinu NFT-a. Pored trgovine, razlozi da kupite NFT mogu biti razni. 

Spomenuli smo kolekcionarstvo i umetničku vrednost i od toga je sve počelo. 

Kao i do sada, neko kupuje umetnička dela i ulaže u njih basnoslovne sume, samo da bi ih posedovao. To su i do sada radili kolekcionari, dok su oduvek postojali i oni koji trguju umetninama radi zarade.

Postoje i dela kao što je triptih Mother of creation koji su uradili Madonna i Beeple (digital artist koji je jedan svoj NFT prodao za neverovatnih 69 miliona dolara). Mother of creation se sastoji od tri NFTa, video animacije od čije prodaje kompletan prihod ide u dobrotvorne svrhe. 

Ipak, ono u čemu leži budućnost NFTa je upotrebna vrednost. Tu se otvara neograničen broj mogućnosti koje ćemo videti u narednom periodu.
Na primer, NFT može vlasnicima da omogućava neku vrstu ekskluziviteta – prisustvo događajima samo za vlasnike NFT-a, pristup delu sadržaja ili online shopa i ponude koji nisu svima dostupne i slično. 

Evo i jednog domaćeg primera – EXIT festival je ove godine imao NFT-ove. U zavisnosti od toga koji NFT kupite, imate drugačije benefite:

Ilustracija No6 – NFT Tribe, EXIT festival

Vlasnici ovog NFTa imaju sve nabrojane benefite uključujući i tajni EXIT party. 

U budućnosti se teži ka tome da se i naši podaci tokenizuju, da se unesu na blokčejn. To bi značilo daleko veću bezbednost tih podataka i onemogućavanje njihove izmene i mahinacija. Ujedno, mi sami bismo bili vlasnici tih podataka i odlučivali kome kada dajemo i ukidamo pristup podacima.  Recimo podaci o zdravstvenom stanju, pregledima, istorija bolesti i terapija… zamislite da ih imate na jednom mestu i da im možete pristupiti bez obzira gde se u svetu nalazite. To bi mnogo značilo doktoru kod koga ste došli na pregled recimo na odmoru. On bi imao daleko jasniju sliku vašeg stanja i istorije, a vi biste dobili pouzdaniju terapiju i tretman. 

Ono što ćemo u budućnosti sasvim sigurno sve viđati su NFT karte za događaje i utakmice, NFT muzički albumi, NFT kao pristupna karta pojedinim zajednicama i udruženjima, NFT u gejming industriji i metaversu, u modnoj industriji, ali i na tržištu nekretnina. Videli smo iz primera projekta koji su uradili Madonna i Beeple da NFT može da posluži za prikupljanje donacija. Takođe već postoje NFT-ovi koji su neka vrsta kupona za popust na proizvode i usluge, NFT paketi usluga i slično. 

Sve u svemu, čeka nas divan period razvoja tehnologije i NFT tržišta. Da li ćete uživati u vožnji tim rolerkosterom, ili ćete biti posmatrač, zavisi od vas. Homepagers se uveliko voze na talasu adrenalina koji kod nas izaziva sve što je novo i digitalno  🚀

Kao i prethodnih 10 godina, posvećeni smo edukaciji tržišta i pomaganju brendovima i kompanijama da uhvate korak sa digitalom. Javite nam se i biće nam zadovoljstvo da pričamo sa vama na temu NFT  tržišta i ogromnog potencijala koji ono pruža. 

Ilustracije preuzete sa Miners of Mars, Wikipedia, Magic Eden, nftnow.com, nft.exitfest.org

Autor: Milka Negrovic