Od 1. oktobra 2017. godine Google ja najavio novu verziju Chrome browser-a.
Glavna novina je to što će novi Chrome na nekim delovima sajtova koji nemaju SSL sertifikat (https://demo_sajt.rs) prikazivati upozorenje “NIJE BEZBEDNO”.

ŠTA JE SSL (HTTPS://) SERTIFIKAT?

Kada posetilac pristupi Vašem sajtu, browser (Chrome, Mozila, Edge…) od Vašeg servera dobija informaciju da sve podatke koji se šalju prema serveru šifruje (kriprtuje).

Primer sajta koji ima SSL sertifikat:

Primer sajta koji nema SSL sertifikat:

Ovo je trenutna situacija, Google već duže vreme diskretno stavlja znak sa znakom uzvika ispred svih linkova koji nemaju SSL (https://),

Ono što će se dogoditi, jeste da će ovo upozorenje biti dosta vidljivije, nešto slično ovom primeru:

Ovo je tekst poruke koju je Google poslao korisnicima Search Consol-e:

“Vlasniku sajta http://demo_sajt.rs,
Od oktobra 2017, Chrome (verzija 62) će prikazivati upozorenje „NIJE BEZBEDNO“ kada korisnici unesu tekst u obrazac na HTTP stranici, kao i na svim HTTP stranicama u režimu bez arhiviranja.
Na sledećim URL-ovima na vašem sajtu ima polja za unos teksta (kao što su < input type=”text” > ili < input type=”email” >) koja će pokrenuti novo Chrome upozorenje. Pregledajte ove primere da biste videli gde će se ova upozorenja prikazivati i da biste preduzeli mere za zaštitu podataka korisnika. Ova lista nije sveobuhvatna.

http://demo_sajt.rs/kontakt/

Novo upozorenje je deo dugoročnog plana da sve stranice koje se prikazuju preko HTTP-a pokreću upozorenje „nije bezbedno“.
Evo kako da rešite problem:
Pređite na HTTPS
Da biste sprečili da se obaveštenje „Nije bezbedno“ pojavljuje kada korisnici Chrome-a posete vaš sajt, podatke koje unose korisnici prikupljajte samo na stranicama koje se prikazuju korišćenjem HTTPS-a.”

ŠTA OVO ZAPRAVO ZNAČI?

Ukoliko nemate SSL (https://demo_sajt.rs) na svim stranicama koje imaju polje za popunjavanje i gde se ostavljaju podaci (prijava na newsletter, kontakt forma, porudžbenica….) će biti prikazano upozorenje „NIJE BEZBEDNO“.
Ako npr. u footer-u ili header-u imate formular za prijavu na newsletter, tada će praktično na svim stranicama na sajtu prikazati poruka „NIJE BEZBEDNO

DA LI TO ZNAČI DA JE VAŠ SAJT HAKOVAN?

NE!
Ovo obaveštenje znači da bi trebalo da se prilagodite novim standardima kako bi podaci koje Vaši posetioci ostavljaju na sajtu bili sigurniji.
(Ovo bi mogli uporediti sa prelaskom sa EURO5 na EURO6 standard u auto-industriji.)

DA LI MOJ SAJT ZBOG OVOGA MOŽE DA BUDE HAKOVAN?

Istorija nam je pokazala da praktično svaki sajt može biti hakovan, samo je pitanje volje i rešenosti onoga ko napada.

Kako da dođem do SSL sertifikata!?
Kontaktirajte Vašeg hosting provajdera i razmotrite sve mogućnosit, takođe bi trebalo da angažujete i developera, kako bi operativno sproveo podešavanje SSL-a.
Na našem tržištu postoje hosting provajderi koji od skoro besplatno obezbeđuju SSL sertifikat na svim hosting paketima.

Koji tip SSL sertifikata je potreban za moj sajt?
Postoji više tipova SSL sertifikata (detaljnije). Najbolje je da se konsultujete sa hosting provajderom i developerom prilikom izbora SSL sertifikata.

Pitali smo i Google šta misli o ovome.
U martu ove godine na DIDS 2017 konferenciji imali smo priliku da pitamo analiticara webmaster trendova u kompaniji Google.

Gary Illyes – Google